Nyheter

Olympen i media
Öppet hus

”Det är jättekul att vara tillbaka på den förskola där jag själv en gång har gått!”

2016-12-05
Oskar, Anton och Arvid är tre kompisar som har hängt ihop ända sedan de själva gick på förskola i Olympen Ruddammen. Fram till i september arbetade alla tre på olika förskolor och fritids inom Olympen och de har bara goda erfarenheter att dela med sig av! 

Arvid Norling är 23 år och har arbetat på Olympens förskola i Svea Torn i 3,5 år, ända till hösten 2016 när han kom in på en vidareutbildning. Arvid minns hur det var när han själv var liten och gick på Olympens förskola vid Ruddammen: 

- Vi var ute mycket, åkte till 4H-gården och hade mycket idrott. Jag minns också att det var två killar som jobbade på förskolan, och det tyckte jag var kul som barn. Dessutom lärde jag känna tvillingbröderna Oskar och Anton som också gick på Ruddammen. Det är vänner som jag fortfarande umgås med! 

"Roligare att vara med barn"
När Arvid gått ut gymnasiet jobbade han först som säljare. Men säljrollen passar kanske bättre för andra och Arvid kände att det var roligare att vara tillsammans med barn. Därför började Arvid snart arbeta som vikarie på Olympen och eftersom både personalen och föräldrarna var nöjda dröjde det inte länge förrän Arvid jobbade heltid. I samma veva sökte hans gamla kompisar Oskar och Anton jobb, och de blev sugna på Olympen när Arvid berättade om sina dagar på förskolan. 

Anton Nygren hade gått barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och rekryterades först av Arvid: 

- Jag är ju barnskötare och jobbar nu på Olympen Svea Torn. Jag har en jättefin barngrupp med barn som är 4-5 år. När jag själv var liten så minns jag hur kul det var när killar jobbade i förskolan för det hände lite mer. Nu jobbar jag med en kollega som heter Olle och vi hittar på olika aktiviteter för barnen. Förra veckan pysslade vi med raklödder och karamellfärg som blandades med trälim för att stelna. Barnen lyckades göra jättefina konstverk! 

”Det är mer idrott här”
Även Anton tycker att det är roligt att vara tillbaka på den förskola där han själv en gång gick. Som Arvid säger: 

- Det är mer idrott här, vi simmar mer och vi är ute mer än på andra förskolor. Det är precis det jag gillar – annars hade jag lika gärna kunnat söka jobb på en vanlig förskola. 
Arvid fortsätter berätta om alla aktiviteter som Olympens förskolor arrangerar, inte minst på Ruddammen: 

- Vi har haft simning med barnen, vi har dansat, spelat innebandy, haft gymnastik och hinderbana i GIH:s lokaler och fotbollsskola som jag och en kollega höll i eftersom jag har spelat mycket fotboll. Det har varit hur kul som helst! Det här är det roligaste jag har gjort, och man får ju så mycket kärlek från barnen. 


Arvid beskriver också hur de arbetar med Olympen Games som är en friluftsdag som arrangeras en gång per år med olika idrotter och samarbetslekar för barnen – de får pröva allt från att springa 60 meter till att hoppa säck. 

”Fler killar än på andra förskolor” 
Att det är fler killar i snitt på Olympen jämfört med andra förskolor tycker de tre vännerna är bra. 

- Barn behöver ha både killar och tjejer omkring sig, inte bara hemma. För oss blir det mer fysiskt med barnen, vi ligger på golvet och brottas med dem! Många barn tydde sig till oss och vi tyckte att det var så kul att spela fotboll med dem och så, berättar Arvid lyriskt. 

När Arvid hade rekryterat in Anton dröjde det inte länge förrän även Antons tvillingbror Oskar började på Olympen, och dag arbetar Oskar på Telefonplans fritidsverksamhet. 

- Jag har gått ett idrottsgymnasium och gillar att hålla på med olika specialidrotter. Mina och Antons föräldrar är också väldigt sportiga, det var nog därför de valde Olympens förskola för mig och min bror när vi var små. Jag minns så väl att vi var ute mycket, både på en bondgård och ute i skogen, säger Oskar som också är svensk och nordisk mästare i judo och n har börjat en karriär inom MMA.


Matematik och naturvetenskap utomhus 
Nu har Oskar arbetat på Olympen i två år och njuter av att få fortsätta röra sig och vara utomhus på jobbet. 

- Vi är ute mycket i parkerna häromkring. Idag hade vi matte och räknade ihop ekollon i olika högar. Vi har också fångat in maskar och lagt i ett akvarium med jord för att se hur de gräver sina gångar. Det är grymt roligt att jobba här, jag trivs jättebra! 

Även tvillingbrodern Anton beskriver hur de integrerar pedagogik med att vara utomhus: 
- Vi har utflykter och är mycket ute i naturen i Lilljansskogen. Vi har också matematik och naturvetenskap utomhus – vi mäter träd genom att barnen får kramas runt ett träd och på så vis lär vi oss att de har olika omkrets. Dessutom använder vi pinnar och stenar för att öva på begreppen ”längre än” och ”större än”. 

Det är ingen tvekan om att alla tre killarna har och har haft en väldigt rolig arbetsplats och att de stortrivs med att arbeta med barn och en pedagogik som de själva tror på: 

- Det är jättekul att vara tillbaka på den förskola som jag en gång själv gick på! avslutar Anton med ett brett leende.